• Zdravo!

  Jel znate koliko ima kul outdoor aktivnosti u Srbiji koje možete da probate? 🙂 🙂 🙂
  Poslednjih godina, aktivni boravak u prirodi je u velikom rastu! Mi smo odabrali grupu outdoor sportova za koje znamo. Neki od njih su vrlo opuštajući, dok su drugi poprilično ekstremni i dižu nivo adrenalina u krvi.
  Želite da probate novi sport po prvi put? U tekstu ispod, ćete naći kratak opis sportova koje pratimo, kakva vam je oprema potrebna, kao i pogledati super filmiće o tim sportovima. Uživajte!
  Ready Set Go!
  P.S. Iako se trenutno fokusiramo na odabrane sportove, otvoreni smo i za druge sportove! Ako imate sugestiju koji sport treba dodati, pišite nam! Ili ako ste organizator, jednostavno oformite prijavu na našem sajtu!

ORIJENTIRING

Orijentiring je sport gde takmičar treba da, uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vreme pronađe na terenu, određeni broj kontrolnih tačaka obeleženih na karti. Takmičar dobije vrlo detaljnu kartu na samom startu I od tada, pa sve dok on/ona ne utrči u cilj, se meri vreme. Najbolji orijentirici uspevaju da imaju visok tempo trčanja dok u svakom trenutku znaju gde su na karti I u kom smeru treba da se kreću u prirodi.

 • Oprema: kompas, čip za overavanje kontrolnih tačaka (može se iznajmiti kod organizatora takmičenja) i odeća I obuća za trčanje u prirodi.
 • Tipovi takmičenja: duga (pobedničko vreme: 90-120 min)/ srednja (35-45 min)/ sprint (12-15 min) distanca; pojedinačna/štafetna; dnevna/noćna; trčanje/MTB/ski.
 • Kategorije se dele po polu i uzrastu na: M/Ž 10, 12, 14, 16,18, 20, 21, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65…, a postojei dečije kategorije i open kategorije koje su najbolji izbor za pocčetnike.

Par interesantnih linkova:

European Orienteering Championships

The Official Aftermovie of Joensuu-Jukola

Go Hard Or Go Home

Orienteering in Spain

PLANINSKO TRČANJE I TREJL TRČANJE

Planinske i trejl trke se odvijaju u prirodi na makadamu, zemljanom putu, kamenju, šumskim i planinskim putićima. Ove trke imaju znatno veći uspon, a dužine variraju od jednocifrenog pa sve do trocifrenog broja. Najbolji trkači uspevaju da održe visoku brzinu cak i kada je puno uzbrdica, i kada je podloga za trčanje jako zahtevna.

 • Oprema: sportska odeća i obuća kao i dodatna oprema koju organizator može da traži kada su u pitanju jako duge trke (voda, prva pomoć, pištaljka, čeona lapma…)
 • Tipovi takmičenja: Trail trčanje, Skyrunning, Ultra trčanje, Planinsko trčanje…
 • Kategorije se najčešće dele na mušku/žensku, a ponekad i na juniore/seniore/veterane.

Par interesantnih linkova:

Livigno Skymarathon 2017

Ultra trail Stara planina 2017.

2016 Skyrunner® World Series round up

Emelie FORSBERG ENG HD

BICIKLIZAM

Biciklizam ima tri glavne kategorije: drum, ciklokros, i mountainbike. Prva dva se odvijaju na asfaltu, dok se trća kategorija odvija na neravnom terenu po manjim šumskim ili planinski putićima. Bicikli su prilagođeni za ove tri kategorije tako da obezbeđuju najvišu brzinu uz dobru stabilnost. Najbolji biciklisti uz dobru tehniku bicikliranja uspevaju da održe visoku brzinu i završe takmičenje za najbrže vreme.

 • Oprema: bicikl, sportska odeća i specijalne cipele za bicikl (nije neophodno), kaciga.
 • Kategorije se najčešće dele na mušku/žensku, i na juniore/seniore/veterane.

Par interesantnih linkova:

MTB-Bundesliga XC 2017 in Heubach. Elite Men

Giro d’Italia 2017 – Official Promo

TRIATLON

Takmičenje u triatlonu sadrži tri sportske discipline: plivanje, biciklizam, i trčanje. Dužina deonica je različita u zavisnosti od formata takmičenja: sprint triatlon (750m/20/5km), olimpijski (1500m/40/10km), poludugi triatlon (1.9/90/21.1km), i dugi triatlon (3,86/180.2/42.2km). Postoje i kros virijante- sve isto ali off road.

Takođe u ovu grupu multi-sportova ubrajamo i akvatlon (trčanje-plivanje-trčanje), i duatlon (trčanje-bicikl-trčanje).

 • Oprema: bicikl, triatlon odelo, trkačke i biciklisticke cipele, kaciga, naocčare za plivanje, itd.
 • Kategorije se uglavnom dele na mušku/žensku, elitu, U23, juniore, kadete i uzrasne kategorije na 5-10 godina.

Par interesantnih linkova:

Isklar Norseman 2015 – Bad to the bone

SPORTSKO PENJANJE

Sportsko penjanje se odvija na prirodnoj ili na veštačkoj steni. U obe varijacije, cilj takmičara je da savlada penjačke smerove bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Ocene u sportskom penjanju dolaze iz težine penjačkog smera, a na nekim takmičenjima se meri i brzina penjanja. Dve dodatne varijacije sporta su: penjanje sa sigurnosnim užetom i bez užeta (boldering).

 • Oprema varira za različite discipline, a najviše obuhvata: sportska odeća, penjačice patike, užad, pojasevi, penjačka kaciga, karabineri i ostala oprema za osiguranje pada.
 • Kategorije se dele na mušku/žensku, seniore/juniore/kadete/pionire.

Par interesantnih linkova:

The North Face: Alex Honnold

IFSC Climbing World Cup Meiringen 2017

Racing To the Top Of The Psicobloc

La Dura Complete

KAJAKING, VESLANJE, KANUING

U ovim disciplinama takmičari u kajaku, čamcu ili kanu-u, na mirnoj ili brzoj vodi, treba da za što kraće vreme pređu određenu distancu. Dok je u mirnim vodama najbitnija stvar brzina i tehnika, u brzim vodama je to balans i tehnika veslanja. U kajaku i kanu-u takmičari su okrenuti ka napred i koriste jedno veslo, dok su u veslanju oni okrenuti ka nazad i koriste dva vesla. Pod-discipline u ovim disciplilnama su brojne.

 • Oprema varira za različite discipline, a najviše obuhvata: kajak/kanu/čamac, vesla/o, sportsku odeću i obuću, prsluk za vodu, kacigu, odelo za vodu, “pokrivnu suknju” za kajak.
 • Kategorije se dele na individualne/timske, mušku/žensku, seniore/juniore/kadete/pionire

Par interesantnih linkova:

GoPro: Kayaking Iceland

BROOKES | Rowing – 2017 Men’s Promo

European Canoe Association

Rey del rio waterfall world championships

SKIJANJE, SNOWDOARDING, CROSS COUNTRY SKIJANJE, BIATLON

Sva tri sporta se odvijaju na snegu. U alpskom skijanju i snow board-u, takmičar se spušta niz padinu, dok u nordijskom skijanju teren varira. Svaki od sportova ima nekoliko disciplina: u  nordijskom skijanju postoje dve glavne tehnike- skate i clasic skijanje; alpsko skijanje se deli na racing i freestyle; snowboard se deli na big air, half pipe, cross itd.

U ovu grupu sportova uključujemo i biatlon, sport koji uključuje nordijsko skijanje i pucanje iz puške. Postoji i letnja varijanta ovog sporta koja podrazumeva trčanje u kombinaciji sa pucanjem iz puške.

 • Oprema: Skijaška odeća, alpske/nordijske skije/snow board, štapovi za alpsko/nordijsko skijanje, kaciga, rukavice, pancerice ili posebne cipele za nordijsko skijanje ili snow board.
 • Kategorije se u ovim sportovima formiraju po polu i uzrastu.

Par interesantnih linkova:

Freestyle Skiing Recap

The Art of FLIGHT

Karoline – Salomon TV

Vasaloppet Promo VIII

PLANINARENJE I AVANTURISTIČKE TRKE I TURE

Planinarenje i druge avanturističke ture se organizuju od strane sertifikovanih planinskih i turističkih vodiča.
Pri prijavljivanju za sportski događaj, proverite da li vaš vođa ima potrebne kvalifikacije.
U ovu grupu događaja uvrstavamo planinarenje, speleologiju, visokogorske ture, avanturističke ture i trke, ture kajakom ili kanuom, rafting, kao i druge događaje u prirodi.
 • Oprema: planinarske cipele, planinarski ranac, sportska odeća. Savetujemo da se pre ture konsultujte sa vođom.

Par interesantnih linkova:

Durmitor National Park – Montenegro

Serbia 4k

A Day in Serbia

Serbia – beauty in nature